10 hatóanyag az egészséges hajhagymákért

A haj nemcsak a megjelenésünk fontos része, hanem a belső egészségünk indikátora is. A következők segíthetnek a hajtüszők, a hajhagymák, és a hajszálak védelmében.

10 hatóanyag az egészséges hajhagymákért

A hajtüszők és a hajhagymák egészsége a mindennapokban

A hajtüszők és a hajhagymák egészségét nagymértékben befolyásolják olyan belső tényezők, mint például a táplálkozás, a hormonális egyensúly, és az általános egészségi állapot, illetve külső faktorok, mint például az időjárás, vagy a hajápolási és hajformázó készítmények alkalmazása. De vajon mit fogyasszunk az egészséges hajhagymákért és hajért?


A táplálkozás szerepe a hajhagymák egészségének megőrzésében

A következőkben olyan vegyületekről és anyagokról olvashatunk, melyek támogatják a hajhagymák egészségét, ezáltal pedig segítik a hajnövekedést, gátolják a korai hajhullást, és egészségesebb megjelenést kölcsönöznek a hajunknak. 

Fehérjék

A hajtüszők és a hajszálak főként keratinból állnak, amely egy kulcsfontosságú fehérje. A fehérjék megfelelő étrendi bevitele biztosítja a szervezet számára a szükséges építőelemeket a keratin előállításához. Ez támogatja a hajhagymák egészségét és a hajnövekedést is.

A fehérjék pótlásának módjairól a következőkben olvashatunk bővebben: A legkiválóbb növényi fehérjeforrások

Biotin

A B7-vitaminként is ismert biotin segít a keratin előállításában. Ez támogathatja a hajnövekedést a hajtüszők és a hajhagymák erősítésével, illetve ellenállóbbá teheti a hajat a töredezéssel szemben.

C-vitamin

A C-vitamin egy fontos antioxidáns, mely elengedhetetlen a kollagén szintéziséhez, amely segít megerősíteni a hajtüszőket, a hajhagymákat és a hajszálakat, valamint támogatja a tüszőket ellátó véredényeket is. A C-vitamin segít fenntartani az egészséges hajnövekedést, valamint megakadályozza a haj korai őszülését és öregedését is.

Hogyan érdemes pótolni a C-vitamint? Ebből a cikkből kiderül: A C-vitamin pótlásának leghatékonyabb módjai

Vas

A vas létfontosságú a vérben lévő hemoglobin előállításához, amely segít oxigént szállítani a sejtekhez, beleértve a hajhagymákat is. A vas segíti a hajnövekedést és megakadályozza a rendellenes hajhullást.

Íme néhány tipp a vas étrend-kiegészítők kiválasztásához: Vas vagy liposzómás vas? Melyiket válasszuk?

D-vitamin

A D-vitamin támogatja az új hajtüszők képződését, és segíthet “felébreszteni” a telogén, vagyis pihenő fázisban lévő hajtüszőket, valamint támogatja a hajhagymák egészségét is.

Ajánlott termék: Mannavita Manna-D

Omega-3 zsírsavak

Ezek az esszenciális zsírok támogatják a fejbőr sejtmembránjainak egészségét. Az omega-3 zsírsavak fogyasztásával biztosíthatjuk azokat az olajokat, amelyek hidratálják a fejbőrt és a hajat.

Bővebben az omega-3 zsírsavakról: Az omega-3 zsírsavak egészségvédő hatásai és legkiválóbb forrásai

Cink

A cink segít fenntartani a tüszők körüli olajmirigyek megfelelő működését, illetve szerepet játszik a DNS és az RNS előállításában is, amely szükséges a hajtüsző és a hajhagymák sejtjeinek normál osztódásához, ezáltal elősegítve a hajnövekedést.

Ajánlott termék a cink, és más létfontosságú ásványi anyagok, elektrolitok és nyomelemek pótlására: Mannavita ElektronyK+

Szelén

A szelén védi a hajhagymákat a környezeti és oxidatív stressztől azáltal, hogy segít a szervezetnek megszabadulni a szabad gyököktől. Antioxidáns tulajdonságai révén képes fenntartani a fejbőr egészségét és elősegíti az erőteljesebb és hatékonyabb hajnövekedést.

B3-vitamin

A niacin, vagyis a B3-vitamin javítja a vérkeringést a fejbőrben, ami több oxigént és tápanyagot juttat a hajtüszők sejtjeihez. Ez serkentheti a hajnövekedést és vastagabb hajszálakat eredményezhet.

A B-vitaminok pótlásáról bővebben: Természetes B-vitaminforrások vegánok, vegetáriánusok és húsevők számára

Kovasav

A kovasav hozzájárul a kollagén képződéséhez, alapvető a hajtüszők, hajhagymák és hajszálak egészségéhez, illetve fokozhatja a haj rugalmasságát és csökkentheti a hajtöredezést is.

A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK546248/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK470321/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK499948/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK532929/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK534794/

https://link.springer.com/10.1007/s13555

Fotó: Anna Tarazevich

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 846 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute